De moeilijke verrassing van Mensch, Erger Je Niet: “Als je iemand zoekt die met papier omkan, kom je al snel uit bij een ambtenaar”

By 2 juni 2017Nieuws

Geen betere plaats voor een interview dan een terrasje in Brussel. Dat vonden zowel de heren van Mensch, Erger Je Niet – dit jaar de afsluiter van het Vijverfestival – als ikzelf. En zo gebeurde het dat ik op een doorsnee dinsdagavond aan het Affligem Café, recht tegenover de AB, met Jonas en Zeno aan tafel schoof en enkele Duvels dronk. Of het slim was om met het interview te wachten tot de laatste minuten van die paar uur op café, daar mag u na het lezen gerust zelf een mening over vormen.

Eerst neem ik u graag even terug mee naar vrijdag 8 juli 2016. Op die avond draaien Jonas en Zeno voor het eerst plaatjes op het Vijverfestival. Drie uur lang zie ik alle niet-vasthangende lichaamsdelen van de festivalgangers alle richtingen uitzwaaien. Dansen, bij de één al iets makkelijker te zien dan bij een ander.

Net erna hebben de Brusselaars even tijd voor een interview. Een hilarische en lichtjes erotisch getinte babbel, met als climax – oh ja – die droom om te draaien in een parenclub. Het leverde ons eerder dit jaar dit mooie wenskaartje op.

Heren, dit jaar mogen jullie het festival afsluiten. Wat mogen we verwachten?

“Sowieso een feest. Wat voor feest, dat is nog moeilijk te zeggen. Vorig jaar was het het meest onvoorspelbare moment in onze zomer. We zijn toen vroeg begonnen en hadden een set van 3 uur. Het Vijverfestival kenden we toen alleen nog maar van naam. Dus ik denk dat we dit jaar hetzelfde gaan doen, maar wel op een heel ander stukje pelouse. Een steile upgrade voor ons.”

Jullie vertelden me daarnet na Duvel één al dat jullie een verrassing hebben.

“Klopt. Dit jaar brengen we een MC mee, en dat is Korneel De Clercq. Die ken je vanop Radio 1, daar presenteert hij onder meer Wonderland. Maar MC bij ons staat niet voor Master of Ceremony, zoals dat doorgaans het geval is. Bij Mensch,Erger Je Niet staat dat voor Master of Confetti. Korneel lult de zuinige gaten die we laten vallen vol, en voor de rest toont hij zijn legendarische verzameling confetti. Hij vult vooral gaten op eigenlijk. Dit interview is waarschijnlijk de slechtste reclame die hij ooit gekregen heeft.”

Heeft hij een favoriete kleur confetti?

“Het gaat bij hem niet zozeer om de kleur, nee. Eerder de hoeveelheid. Korneel zweert nogal bij de anderhalve kilo confetti. Of dat per persoon is, hangt af van hoe zot de mensen worden in Dilbeek.”

“En pas op, het is niet met een confettikanon. Het is artisanaal gebracht met een zakje uit de Euroshop. Dat moet je niet onderschatten, hoor, je mag het gerust een ambacht noemen. Zijn functienaam is niet toevallig Master. Hij is een Master, he, vergeet dat niet.”

Spelen jullie al even met het idee van er een MC bij te halen?

“Ja, maar het was niet makkelijk om iemand te vinden die het kan. Want als je iemand zoekt die goed met papier omkan, kom je al snel uit bij ambtenaren. En dan moeten die ook nog goed kunnen praten. Niet makkelijk, hoor. ”

“We zijn dus heel blij dat we Korneel hebben. We hebben met hem, en zeker ook dankzij hem, al veel legendarische avonden mogen beleven. Hij kan zowel grote als kleine podia aan. Dat gaat van Regi’s Handjes in de lucht tot volledig a capella-meezingers. Als hij in form is, is hij in form.”

Korneel wordt wel eens de John Travolta van de VRT genoemd, las ik.

“Dat is nochtans een goedbewaard geheim. We gaan geen spoilers geven, kom maar kijken. Maar Korneel heeft zeker de moves waar het ons soms aan ontbreekt.”

Wat wordt, behalve de MC dan, nog anders dan in 2016?

“Onze platencollectie is groter geworden, dus de mensen mogen zich zeker al aan nieuwe muziek verwachten. We hebben ook een nieuwe Meestermix gelanceerd, dat is een goeie voorproever. Ons spectrum is wat breder geworden sinds vorig jaar, dus er zullen wel wat fijne verrassingen tussen zitten die de mensen niet meteen zullen verwachten.”

“We merkten vorig jaar ook wel al dat het publiek op het Vijverfestival wat van muziek kent. Dan leg je de lat al snel een beetje hoger en weet je dat je wel wat kunt spelen. We verwachten heel veel van Dilbeek.”

Net voor jullie spelen Clement Peerens en Tout Va Bien.

“Jan-Wouter (de frontman van Tout Va Bien, nvdr) ken ik zelfs. Een geweldig talent is dat. Ik ben blij dat ik hem nog eens live ga kunnen zien, het is al even geleden. En bij Clement Peerens, daar gaan we allemaal helemaal vooraan staan. Zoals we daarnet na Duvel twee al zeiden: als we nu één BV zouden kunnen zijn, dan zou het wel Hugo Matthysen zijn. Wacht, laat ons de vraag omkeren: welke BV zou jij graag zijn?”

Moeilijk… Bart Peeters? En daarna Marcel Vanthilt.

“Wauw, goeie keuze. Zet dat maar als titel van dit artikel: Marcel Vanthilt is een goeie tweede keus.”

Nog even, voor de mensen die jullie nog niet kennen: waar ligt het verschil tussen jullie en pakweg Dimitri Vegas & Like Mike?

“Ten eerste de muziek. Gelukkig… Ten tweede het medium ook, want wij draaien vooral 7 inch-vinylsingles. En de artisanaal gebrachte confetti natuurlijk. Geen blingbling bij ons. We verschillen ook wel van hen door onze onbestaande internationale carrière en het feit dat we geen gel gebruiken. Wij scheren ook ons borsthaar niet. Nog een verschil: wij komen met de bus en niet met de privé-jet. Wat is de bus naar Dilbeek eigenlijk?”