De oude knar, de stoere rocker en de jonge wolven: onze man gidst je door de line-up

By 6 juli 2017Nieuws

In een wereld waar Donald Trump zich de machtigste man mag noemen, zelfs de socialisten ordinaire geldwolven blijken te zijn en Astrid Bryan mag acteren in een serieuze film, lijken alle zekerheden verdwenen. Maar wees gerust: er zijn er nog. De line-up van het Vijverfestival bijvoorbeeld. Die staat elk jaar bol van het beste wat ons land te bieden heeft op muziekvlak. Guy, een van onze programmatoren, neemt je mee op een muzikale reis.

Van een waarschuwing te veel is nog nooit iemand Nickelback-fan geworden. Integendeel: dat hebben mensen zichzelf aangedaan. Maar hoe dan ook, ik waarschuw je graag even voor onderstaande afspeellijst. Swingend en zo goed dat hij mogelijk je hele weekendplanning in het honderd stuurt. Want al die geweldige bands kun je dit weekend gratis aan het werk zien. Tussen ons: je zou gek zijn om ze niet te komen bekijken op ons festival.

Als ik je meeneem op mijn muzikaal parcours, dan begin ik graag bij het begin. Bij een absolute held, een grootheid. Echt: er is geen betere term om André Brasseur te omschrijven. Na een ongetwijfeld weer stomende dj-set van Twallie mag hij met zijn Hammond-orgel en uiterst funky band het podium op.

Ik zag de 77-jarige Waal vorig jaar tweemaal aan het werk – op Pukkelpop en in Trix – en twee keer was ik verkocht. Ten eerste op muzikaal vlak, want Brasseur is echt uitstekend in wat hij doet. “Hij heeft veel métier”, zei Jan Delvaux, samen met dj Bobby Ewing, op Pukkelpop nog. En combineer dat nog met een stevige dosis charme en enthousiasme en je hebt het ideale recept om een festivalpubliek de avond van hun leven te bezorgen.

Mijn verwachting: Brasseur stopt ruim na 21 uur met spelen – hij laat zich graag gaan – en zal op dat moment iedereen ervan overtuigd hebben dat hij de coolste opa van de planeet is. Hij zal “je vous aime” gezegd hebben. En ik zal mee “Merci, André” geroepen hebben.

Meer over André Brasseur lees je hier trouwens.

Na André is het tijd voor Dirk. Je kan hem zo noemen, maar het is eerbiediger om hem aan te spreken met zijn artiestennaam Groovz Galore. De rasechte Dilbekenaar is verhuisd naar Duitsland, maar heeft zijn passie niet opgegeven. Plaatjes draaien doet hij nog steeds als de beste en dat komt hij bewijzen op het gezellige Patattenveld. Hij is een rastalent, een muzikaal dier dat haast vergroeid is met zijn platenspelers. Hij neemt je mee op een muzikaal avontuur, taxiet je langs klassiekers en de hits van het moment om je te laten uitstappen waar je dat het liefst doet: op de dansvloer.

Volgen moeiteloos in zijn kielzog: La Fête en Slip Soundsystem. Drie lefgozers, die graag mixen wat er maar enigszins te mixen valt en dat doen met de nodige danseressen en zelfs ondersteuning van een bevriend muzikant. Nog leuk: hun dj, zo ros dat hij wel eens ‘vuurgod’ genoemd wordt. Mijn voorspelling: tegen het einde van die dj-set zijn we dronken.

En dan wordt het zaterdag

Een tip: uitslapen is belangrijk. De tweede dag op het festival wordt een drukke, waarin je van podium naar podium gaat en tussendoor nog tijd moet vinden voor een drankje en een heerlijk hapje (waarover hier meer).

Maar dus: er is muzikaal heel wat te beleven. Zo begin ik de dag graag met een glimlach, en niemand beter om die op je gezicht te toveren dan de gekke Nederlandse bende De Hippe Gasten. Eigenlijk een feestgroep, maar ook uitermate geschikt voor een jonger publiek. Vandaar ook dat ze op ons festival als kindergroep geprogrammeerd staan.

Uit eigen regio komen de jongedames van Elle. Zij begonnen te spelen in de muziekacademie van Sint-Agatha-Berchem en werden een groepje in de klas van Stijn Convents. Aanvankelijk brachten ze covers van sterke vrouwen, nu hebben ze een eigen repertoire klaar waarmee ze ons komen overtuigen. Stiekem heb ik al eens geluisterd, en het is echt goed. Het Vijverfestival wordt niet het eindstation voor deze dames, daar ben ik van overtuigd.

Waar ik ook bijna zeker van ben, is dat ik veel ga dansen. Geen wonder, als je die line-up ziet op ons Zuiden Zindert-podium. Koba is Afrikaanse klasse, bij Sens Unique gaan je heupen vanzelf aan het bewegen en Funky Bompa weet als geen ander hoe hij een feestje moet bouwen. Vergis je trouwens niet: zijn naam is de grootste leugen sinds Seasick Steve, want deze Brusselaar is amper 35 jaar.

Toch moet ik toegeven dat er twee groepen zijn op dat wereldpodium waar ik nog meer naar uitkijk. Zwangere Guy bijvoorbeeld, samen met Roméo Elvis het belangrijkste Brusselse exportproduct van het moment. Hiphop zoals die gemaakt hoort te woorden: met raps die primeren op beats en teksten die overlopen van de slimme verwijzingen. Een heel ander wereldje dan dat waarin Merdan Taplak en zijn Orkestar zo graag vertoeven. Bij hen zijn de beats net wel het belangrijkste en gaan meezingbare teksten voor op zware overpeinzingen over de wereld waarin we leven. Is dat erg? Helemaal niet, ik ga evengoed uit de bol.

Maar uiteraard flaneer ik zaterdag geregeld langs dat prachtige Vijverpodium. Dan weet ik wat er gaat gebeuren. Dan droom ik heerlijk weg bij Portland, die fantastisch weemoedige folkrock brengen die doet denken aan Fleetwood Mac. Mijn luchtgitaar haal ik dan weer boven bij Jacle Bow. Brusselse rockers – poulains van Mario ‘Triggerfinger’ Goossens – die muziek niet moeilijker maken dan ze is: twee gitaren, een basgitaar, een zanger en een drummer. Véél lawaai. Maar wel goed lawaai.

Over rocken gesproken: wat hebben we een heerlijke headliner. De coolste en grappigste BV van allemaal: Hugo Matthysen. Onder zijn hilarische pseudoniem Clement Peerens komt hij op zijn gitaar spelen en zingen over de wonderen des levens. Positief én negatief. Ook ik zal meebrullen met tophits Dikke Lu, Vindegij Mijn Gat en Boecht van Dunaldy. Ook ik zal Clement Peerens Explosition opwarmen. En dan zwoel dansend de nacht in met Tout Va Bien. Denk Bazart, denk Oscar and the Wolf, maar dan wel op de eigenzinnige manier van Jan-Wouter Van Gestel. Sfeervol, melancholisch en sinds kort ook lekker dansbaar.

Ik hoor het u al denken: “Wauw, dat is de ideale opwarmer voor Mensch, Erger Je Niet.” En inderdaad, daar geef ik u gelijk in. Ik verwacht me aan het grootste feest dat we ooit gehad hebben bij dat heerlijke Brusselse duo, dat er als geen ander in slaagt om oude hits te mixen. Je hoort Elvis tongzoenen met Madonna terwijl ze hun liefdeskinderen Prince en Michael Jackson een muzikaal badje geven. Om maar te zeggen: het gaat er daar plezant aan toe.

Guy Stevens

Author Guy Stevens

More posts by Guy Stevens