Derde keer, beste keer voor Mensch, Erger Je Niet: “Op het Vijverfestival worden we beter ontvangen dan op Werchter”

By 14 juli 2018Nieuws

Derde keer, beste keer. Mensch, Erger Je Niet speelde vrijdagavond voor het derde jaar op rij op het Vijverfestival. Een blij weerzien. “Op het Vijverfestival spelen voelt als thuiskomen.”

“Van die parenclubs is nooit iets gekomen, nee.” Zeno en Jonas van Mensch, Erger Je Niet herinneren zich nog goed hoe ze twee jaar geleden in onze backstage vertelden over de ambities die ze op dat moment nog hadden in hun dj-carrière. “We kregen toen een bericht van een uitbater van een parenclub uit Brugge om te komen draaien, maar het is er nooit van gekomen.”

Het Brusselse dj-duo komen vrijdagavond voor het derde jaar op rij draaien op het Vijverfestival. Met veel plezier, blijkt wanneer Jonas al om 18u30 onze backstage binnenwandelt. Ter info: dat is drie uur voor hij moet beginnen met draaien. Even later komt ook Zeno toe, traditiegetrouw met de bus. De twee begroeten elkaar en de organisatoren in de backstage hartelijk, alsof ze al deel zijn geworden van het meubilair.

Na een paar pintjes, een erg dansbare dj-set met alleen vinyl en een reünie met enkele Dilbeekse vrienden, schuiven ze aan tafel bij ons. “Wat is het altijd geweldig om hier te zijn”, zeggen ze. “Vorige week hebben we voor het eerst in ons leven gedraaid op Rock Werchter. En de ontvangst is hier hartelijker en beter dan daar. We komen hier écht graag.”

Wanneer mede-organisator Stefaan – Teps voor de vrienden – de backstage met zijn aanwezigheid verblijdt, worden plots snode plannen gesmeed. Een duo dat plots een trio wordt, bijvoorbeeld. “Een derde lid is eigenlijk wat we al die tijd al missen”, zeggen de dj’s grappend. “Hij mag de truitjes wassen.”

Mensch, Erger Je Niet heeft intussen dj-sets op heel wat kleine én grote festivals op de teller staan. Rock Werchter, Pukkelpop, Laundry Day: noem het op en ze speelden er al. “We houden ervan om uitgedaagd te worden. Onze grenzen aftasten: daar doen we het voor. We hebben bijvoorbeeld eens op een technofestival gespeeld. Geen idee wat we daar te zoeken hadden, maar we stonden er wel. We hebben beslist een pure reggaeset te spelen. Dikke ambiance was dat.”

De dynamiek binnen het duo is nog steeds als vanouds: Zeno kiest de platen en geeft ze aan Jonas, die de songs naadloos in elkaar mixt. “We kunnen niet zonder elkaar. Laat ons afzonderlijk draaien en het is gewoon niet hetzelfde.”

Guy Stevens

Author Guy Stevens

More posts by Guy Stevens