Een halve thuismatch was het voor Freaky Age – uit Ternat – op het Vijverfestival. Een wedstrijd die ze ook met gemak wonnen. Het publiek ging voor de eerste keer echt uit de bol en zong massaal mee. “We hebben hier enorm naar uitgekeken”, zegt frontman Lenny Crabbe.

Zaterdagavond, even voor 23 uur. We zitten in de backstageruimte achter het Vijverpodium, te wachten op Stijn Meuris. Op het podium staan de rockers van Freaky Age nog van jetje te geven. “Goeie groep is dat”, fluistert Meuris ons toe wanneer hij de ruimte binnenwandelt.

De Limburgse rocker heeft natuurlijk gelijk. Aan het enthousiasme in het publiek is duidelijk te zien dat hij niet de enige fan is. Het is bijna een thuismatch voor de heren uit Ternat, dus is hun enthousiaste aanhang ook afgezakt naar onze prachtige festivallocatie.

vijver-festival-final-58Na het optreden is ook frontman Lenny Crabbe enthousiast. “We hebben hier enorm naar toe geleefd”, zegt hij, terwijl enkele fans hem aanklampen en feliciteren met zijn show. “En we hebben ons hier ook enorm geamuseerd. Dit is het enige weekend waarin we deze zomer spelen en hebben er dan ook erg naar uitgekeken. Het klonk goed, hoor ik van veel mensen, dus ik ben tevreden.”

Halve thuismatch

“Dit was een halve thuismatch, dus het was erop of eronder”, vervolgt hij na een nieuwe onderbreking door een fan. “Vroeger zou ik daar nerveuzer door geweest zijn omdat ik dan vrienden zag in het publiek, maar dat is nu niet meer het geval.” Een reden daarvoor is mogelijk dat Crabbe zelfzekerder geworden is. “Dat kan het zeker zijn, ja.”

vijver-festival-final-61Tijdens het optreden kregen de festivalgangers al enkele nummers te horen van de nieuwe plaat, die waarschijnlijk in oktober in de winkels zal liggen. “Op dat nieuwe album zal te horen zijn dat we blijven evolueren als groep. Zolang die evolutie er is, hebben we echt geen reden om te stoppen. We hebben drie jaar gezocht en een paar maanden geleden is de klik er gekomen. Het voelt weer aan alsof we een groep zijn, een soort relatie waar we inzitten. En na dit weekend gaan we nog meer goesting hebben om te spelen.”

Ambities

De grote ambitie van Freaky Age? “Blijven spelen”, zegt Lenny. “Eind dit jaar beginnen we met een clubtournee, maar ik zou het heerlijk vinden om eens op festivals in het buitenland te spelen. In Japan, op Summersonic bijvoorbeeld. Of Sziget of Glastonbury.”

Rest nog de slotvraag. Als we Lenny zouden opsluiten voor de rest van zijn leven en hij mag de muziek meenemen van slechts één groep, welke zou dat zijn? “The Strokes”, zegt hij zonder verpinken. “Het is eigenlijk best grappig: zes of zeven jaar geleden ben ik van laptop veranderd en ben ik veel muziek kwijtgeraakt. Mijn iPod van toen kan ik dus niet synchroniseren met mijn laptop zonder alles kwijt te zijn. Ik zit dus een beetje gevangen met muziek van zoveel jaar geleden.”

DSC_3471