Gekke Nederlanders, soulvolle Belgen en rockers: dit heeft het vijftiende Vijverfestival muzikaal te bieden

By 12 juli 2018Nieuws

Maandenlang bogen onze muzikale bollebozen – of zo noemen ze zichzelf toch graag – zich over de muziek waar jij naar zal kunnen luisteren op het Vijverfestival. Het resultaat is een erg gevarieerde line-up. “En we zijn er fier op.”

“Ons doel is altijd om voor elk wat wils aan te bieden”, zegt programmator Guy Stevens. “Dat betekent: zowel grote namen die iedereen kent en die mensen verenigen als minder bekende maar talentvolle artiesten of bands in genres die niet op alle festivals te vinden zijn.”

In die eerste categorie passen dit jaar vooral de headliner van vrijdag en die van zaterdag: Johan Verminnen en Daan. “Hebben ze eigenlijk nog een introductie nodig? Verminnen is de man met de meest innemende glimlach en de warmste stem van de lage landen, meer dan een handvol hits en een repertoire waarin het heerlijk grasduinen is. Daan is dan weer een van de grootste muzikale avonturiers die ons land rijk is. Hij surft elegant van het hardere werk naar dansbare en elektronische muziek en doet dat toch telkens in zijn eigen herkenbare stijl. Een fenomeen met meer hits dan streken. Een icoon met het hart op de goede plaats.”

Maar er is natuurlijk meer. Een kindergroep bijvoorbeeld, uit buurgemeente Asse: de Appelmoes-band. “Klassieke kinderliedjes die iedereen kent, maar dan modern gebracht. Heel leuk.”

Vijverpodium

De eerste noten op het Vijverpodium worden dit jaar gespeeld en gezongen door Bruna, een lokale en bijzonder talentvolle groep uit eigen streek. Ze nemen je mee op een nostalgische trip, in popliedjes die bol staan van de melancholie. Let vooral op de geweldige zangeres.

Nog op onze vijver: Anysa, de nachtegaal uit Vilvoorde die Arctic Monkeys en Amy Winehouse als haar inspiratiebronnen noemt. Niet slecht, denken wij dan. Haar optreden duurt 40 minuten en valt samen met een deel van de eerste helft van België-Engeland. Een probleem is dat niet: wij hebben Romelu en co gevraagd om tot de tweede helft te wachten met de vijf goals die ze gaan maken.

De grappigste bandnaam van het hele festival krijgen we zaterdag in de vooravond voorgeschoteld met Rhinos Are People Too. De bende ziet er erg kleurrijk en speels uit, maar laat je niet misleiden: het is hen menens. Het doel is werelddominantie, die ze het liefst bereiken door hun experimentele popliedjes te zingen.

Dat Douglas Firs de geschikte man is om het Vijverfestival te betoveren, bleek drie jaar geleden al. Zijn aanstekelijke rocksongs doen je de laatste zonnestralen nog extra voelen en sturen je met een licht gemoed de feestavond in.

De zon zal wellicht bijna weg zijn wanneer hij het podium opstapt, maar de temperatuur opdrijven kan Delvis als geen ander. Blazers, gitaren en drums gaan in duel met zijn fantastische stem, maar het is wel degelijk hij die de bovenhand neemt. De Leuvense Marvin Gaye of Otis Redding noemen ze hem, en die bijnamen heeft hij beslist niet gestolen.

Speciaal voor ons verjaardagsfeestje boekten we een veelkoppig koor met een orkestleider die tot de verbeelding spreekt. Daan heeft niet meer te bewijzen. Of het nu rock, pop, electro of godbetert kleinkunst is: hij kan het allemaal. Dat bewees hij al meermaals tijdens zijn rijkgevulde carrière. De promotekst van de popduivel zegt het allemaal. “Het wordt vooral één groot up-tempo feest, met tuxedoversies van de grootste hits en verrassende personal favourites die hun retour in de setlist maken. De eigenwijze popduivel heeft deze zomer maar één doel, en dat is alle weides, tenten en oordopjes platspelen.”

Afsluiter op het Vijverpodium is een dj-held uit eigen streek. Of het nu scouts- en chirofuiven, jeugdhuis of festivals als Jospop zijn: Touchez weet hoe hij een bende mensen aan het dansen krijgt. Net wat we nodig hebben om onze vijftiende verjaardag nog een laatste climax te bezorgen.

Zuiden Zindert-podium

Denk Queens of the Stone Age en Led Zeppelin, maar dan met invloeden uit de Sahara. Gewezen Tinariwen-lid Kel Assouf mixt stonerrock, electro en pop op en doet dat ook op ons Zuiden Zindert-podium.

Een beter moment om een lief te scoren is er op het vijftiende Vijverfestival niet dan tijdens het optreden van TheColorGrey. De Antwerpenaar maakt zwoele R&B die helemaal binnen de tijdsgeest past en zowel meisjes als jongens in hogere sferen brengt.

Onuitspreekbaar goed noemen ze zichzelf, en dat is ook wat MAMIHLAPINATAPAI. Met een karrenvracht aan instrumenten en liedjes om lekker op uit de bol te gaan beloven zij dan weer een van de wildste feestjes op het Vijverfestival. Gekke Nederlanders om te koesteren.

De afsluitende dj is Qwasa Qwasa, die Aziatische muziek, Afrikaanse muziek en Latin op een elektronisch bedje brengt.

Vrijdag

Op vrijdag spelen de bands slecht op één podium: Zuiden Zindert. Eerste naam die avond is Jakomo, een band die indierock uit eigen streek brengt. Zij zullen ons vijftiende festival openen met leuke gitaren en uitstekende zang in de blakende zon.

Top of the bill die avond is Johan Verminnen. De man uit Wemmel met de warme stem, innemende glimlach en de koffer vol hits gaat een show brengen waarin hij grasduint uit de bekendste songs en mooiste vergeten pareltjes uit zijn intussen 47 jaar durende carrière.

Daarna krijg je twee prachtige dj-sets voorgeschoteld. Eerst is er Mensch, Erger Je Niet, voor het derde jaar op rij. Hun concept: beats heb je niet nodig om een feestje te bouwen, wel gewoon heerlijk dansbare songs. Daarna draait Twallie de bassen wel volledig open en bezorgt hij nog een laatste vrijdagavondfeestje.

Guy Stevens

Author Guy Stevens

More posts by Guy Stevens