Het Vijverfestival denkt aan je gehoor en beschermt je

By 6 juli 2017Nieuws

Je hebt maar één paar oren en daar moet je de rest van je leven mee verder. Dat beseffen wij bij het Vijverfestival ook maar al te goed, dus doen we er alles aan om je gehoord zo goed als mogelijk te beschermen.

Gehoorschade: het lijkt een van de grootste problemen van deze tijd. Jongeren gaan de fiets, de metro of de bus op met luide muziek in hun oren en gaan zonder bescherming – voor hun gehoor – naar fuiven en concerten. Daar worden ze geconfronteerd met luide gitaren en/of beats, met soms rampzalige gevolgen.

Want gehoorschade is niets om mee te lachen. In eerste instantie wordt het moeilijker om gesprekken te volgen in ruimtes met lawaai, maar wie het erger laat worden zou ook wel te maken kunnen krijgen met tinnitus. Een voortdurende tuut-toon in je gehoor. Om gek van te worden, zeggen ervaringsdeskundigen.

Net daarom vinden we het bij het Vijverfestival zo belangrijk om het gehoor van de festivalgangers te beschermen. Dat doen we al op vrijdag, met een stand van De Tuut van Tegenwoordig. “We zullen onze Oordop-mascotte meehebben, waarmee mensen op de foto kunnen”, zegt Bert Lecomte van de vzw Tuut. “Daarnaast zullen we ook onze Music Challenge organiseren. Twee festivalbezoekers nemen het tegen elkaar op, hebben elk een hoofdtelefoon op en moeten zo snel mogelijk raden welk liedje Sean Dhondt (onze ambassadeur) neuriet. De liedjes worden gecensureerd door een tuut om het zo wat lastiger te maken en mensen tegelijk bewust te maken.” Daarnaast delen Lecomte en zijn kompanen oordoppen uit en geven ze informatie aan wie dat wenst.

Zaterdag wordt samengewerkt met de Christelijke Mutualiteit (CM), die koptelefoons voor kinderen zal verhuren/verkopen aan onze infostand en actief oordoppen zal uitdelen op het festivalterrein.

Zelf doen we natuurlijk ook de nodige inspanningen, bijvoorbeeld door erop toe te zien dat het volume de aanvaardbare normen nooit overschrijdt.

Guy Stevens

Author Guy Stevens

More posts by Guy Stevens