Het Vijverfestival omarmt duurzaamheid

By 21 februari 2018Nieuws

Dat het Vijverfestival niet zomaar een alledaags festival is, wist je natuurlijk al langer. Het is gratis, toegankelijk voor jong en oud, bevat niet alleen wereldmuziek, maar ook een wereldmarkt waar je heerlijk kan smullen en een kinderdorp. Toch heeft het Vijverfestival nog net dat tikkeltje meer. Gaat er al een belletje rinkelen? Exact. Duurzaamheid en ecologie zijn dé sleutelwoorden, waarrond het hele festival wordt opgebouwd. Maar weet je ook waar je deze kan terugvinden in het Vijverfestival?

De gekende Vijverfestivalbeker  

Het meest tastbare is ongetwijfeld de befaamde Vijverfestivalbeker, die ecologisch is en herbruikbaar. Deze werd zorgvuldig geselecteerd op basis van het waterarm productieproces. Nog niet in het bezit van dit handig hebbeding? Geen nood, je bemachtigt deze slechts voor 1 euro op het festival. Telkens je iets te drinken haalt, wissel je deze beker aan de bar gewoon in voor een nieuwe. Moet je drank halen voor jou en je vrienden, maar geen zin om te sukkelen met al die drankjes? Geen paniek, want onze bekers kan je bovendien gemakkelijk stapelen via de handvatjes. Praktischer kan gewoonweg niet.

Afval hier!

Wellicht zijn ook de afvaleilandjes op het festivalterrein je al opgevallen? Deze staan verspreid, dus je hoeft geen ellenlange kilometers af te leggen om je vuil te deponeren. Alle soorten afval, zoals papier, karton, PMD en restafval kan je er sorteren. Verder beschikken we ook over een milieupark waar we onder andere ook ijzer, hout en glas kunnen verzamelen.

Gebruiken én hergebruiken

Oude, vervallen en kapotte spandoeken belanden niet in de afvalbak, maar krijgen een tweede leven. Onze huisartist, Pjotr Cornelis, gaat er bijvoorbeeld mee aan de slag in zijn eigen werken. (http://www.pjotr-cornelis.be). Verder worden oude materialen, zoals T-shirts, in het Kinderdorp ook omgetoverd tot iets nieuws. Daarnaast maken we zelf ook al handige zakken van versleten spandoeken.

Een blik achter de schermen

Verder wordt er ook achter de schermen hard gewerkt aan de verkleining van onze ecologische voetafdruk. Hieronder een korte opsomming van hetgeen dat jou misschien wel ontglipt, maar ook bijdraagt aan een betere wereld:

  • Wc’s worden gespoeld met water afkomstig uit de vijver. Hiervoor wordt dus geen leidingwater gebruikt.
  • Op het festivalterrein kiezen we voor de milieuvriendelijkste vorm van verlichting, namelijk LED-verlichting.
  • In onze bars is al de drank afkomstig van glazen flessen. Daarnaast worden de dopjes van deze flessen ingezameld voor de dopjesactie ten voordele van het Belgisch Centrum voor Geleidehonden.
  • Oude bekers en jetons worden na verloop van tijd versmolten om er nieuwe van te maken. Hergebruik van grondstoffen betekent minder nieuwe grondstoffen en dus opnieuw een verkleining van onze ecologische voetafdruk.
  • Op de wereldmarkt, in de foodtrucks, de frituren en pastakramen wordt er gewerkt met biologisch afbreekbare borden en bestek. Het vermijden van plastic zorgt dus nog maar eens voor een verkleining van onze milieu-impact.

Hoe kan jij nu, als bezoeker, zelf jouw steentje bijdragen aan het ecologische Vijverfestival? Hieronder alvast een paar suggesties:

  • Breng eerst en vooral zeker je beker van vorig jaar mee. Sowieso al 1 euro uitgespaard, dus het zou zonde zijn om deze in de vergeetput te laten belanden, toch?
  • Laat je wagen thuis en kom met de fiets, want die plaats je makkelijk in onze fietsenstalling.
  • De wereldmarkt bevat een eendeloze 😉 keuze aan heerlijk eten, dat bovendien geserveerd wordt in biologisch herbruikbaar materiaal. Laat niet alleen je eten dus thuis, maar ook je drank, want die schenken we ter plaatse wel in onze eco-bekers!
  • Afval? Die hoort in de juiste afvalbak op de afvaleilandjes op het festivalterrein.
  • Opgerookte sigaret? 1 adres, de asbak! Deze staat binnen handbereik want die is terug te vinden over het hele festivalterrein.

Broed je zelf nog op een steengoed idee om onze ecologische voetafdruk te verkleinen? Of weet je leuke manieren om onze gebruikte materialen, zoals bijvoorbeeld onze spandoeken, een tweede leven in te blazen? Alle beetjes helpen om onze afvalberg die nog rest te reduceren. Aarzel niet en laat ons jouw idee meteen weten via ian.heydens@vijverfestival.be. Wij zijn alvast benieuwd!

Ciska De Man

Author Ciska De Man

More posts by Ciska De Man