Het Vijverfestival heeft voor het tweede jaar op een rij een levende legende weten te strikken om headliner te zijn op de eerste festivaldag. Een jaar na André Brasseur komt Johan Verminnen naar Dilbeek afgezakt voor een ongetwijfeld memorabel concert op de vijftiende editie van het festival.

Johan Verminnen voorstellen is als een regenjas aandoen in de zomer: het zou niet nodig moeten zijn. De 66-jarige Verminnen, uit Wemmel afkomstig, zong en schreef zich de jongste decennia een reputatie met grote r bijeen. Of het nu in het Brussels – In de Rue des Bouchers, iemand? – of in het AN – Laat Me Nu Toch Niet Alleen – is, de man slaagt er telkens weer in om een gevoelige snaar te raken.
Een werp op de singles die hij in zijn al 48 jaar durende carrière uitbracht, leert hoe divers de muziek van Verminnen is. Nu eens doet hij het rustig en breekbaar, zoals in het fantastische Brussel. Maar evengoed gaat het tempo de hoogte in en is het dansen geblazen, zoals in Café Der Blije Harten. Swingen én vertederen: hij kan het als geen ander.
Het optreden op het Vijverfestival wordt er een bijzonder. Zowel voor de festivalgangers als voor de man zelf, want sinds hij er in 1984 zijn carrière wist te herlanceren heeft Dilbeek een bijzondere plaats in het hart van Verminnen. Dat zijn zijn eigen woorden, niet die van ons.
Meteen na het optreden van Verminnen kunnen de festivalgangers de benen nog meer losgooien op de tonen van Mensch, Erger Je Niet, het dj-duo dat zelfs vastgegroeide heupen weer aan het swingen krijgt.


Guy Stevens

Author Guy Stevens

More posts by Guy Stevens