De organisatoren van het Vijverfestival zitten met een mysterie. Ducky Laplace, de grote blauwe eend die elk jaar op het festivalterrein staat als mascotte, is verdwenen. Vermoedelijk gaat het om diefstal, dus deden ze aangifte bij de politie. Maar wat is er precies aan de hand?

Om alles goed te begrijpen, moeten we tien jaar terug in de tijd. Voor de editie van 2006 wilden de organisatoren, in samenwerking met de Cultuurraad van Dilbeek, de inwoners van de Vlaams-Brabantse gemeente uitdagen. Dat deden ze onder het motto ‘Doe D’Eend’. Het principe? Tien anderhalve meter brede eenden in polyester werden geschonken aan creatievelingen die zich kandidaat hadden gesteld om een exemplaar origineel te versieren.

Ontvoerd

De oproep kreeg heel wat navolging en de eenden hadden veel bekijks op het festival en in de weken ervoor en erna. De disco- en andere eenden doken op in het straatbeeld, maar veel van hen werden daar ‘ontvoerd’. Of dat is toch wat de organisatoren iedereen wilde laten geloven. Eigenlijk kochten enkele mensen/scholen/organisaties een eend om bijvoorbeeld hun leerlingen rond te laten spelen.

Eén exemplaar, door de vzw Vijverfestival enkele jaren geleden Ducky Laplace genoemd, bleef wel bij het festival. Jaar na jaar werd ze in iemands tuin gezet om in de week voor en tijdens het festival op te duiken aan de Dilbeekse vijver. Ducky was een prachtige eend: blauw, met een gele bek. Heel populair voor een foto bij jong en oud, zo stelden we elk jaar vast.

Gestolen

18979977964_b9f52c4085_kMaar dit jaar liep het helaas fout. “Na het festival hebben we de eend, zoals elk jaar, in iemands achtertuin gezet”, zegt woordvoerder Guy Stevens. “Dit jaar was dat in de Stationsstraat in Dilbeek. Groot was onze verbazing vorige week toen Ducky plots verdwenen was. Hoe dat gebeurde is ons een raadsel, want het is niet zo evident om een lomp en groot ding als de eend in en uit de tuin te krijgen. Maar het is dus gelukt.”

De organisatoren lanceerden een oproep op Facebook en gingen intussen aangifte doen bij de politie. “Maar niemand heeft tot dusver te kennen gegeven dat ze iets gezien hebben. Jammer, we hopen echt dat Ducky weer opduikt.”

Weet jij waar Ducky is? Stuur dan een mailtje naar guy@vijverfestival.be. Bedankt!

vfducky