Hopelijk heb je het al in het vet aangeduid in je agenda: vrijdag 7 en zaterdag 8 juli 2017. Op die twee mooie zomerse dagen kun je naar jaarlijkse gewoonte aan het Kasteelpark van Dilbeek terecht voor plezier van allerlei allooi, bier, lekker eten en tal van mooie mensen. De organisatoren van het Vijverfestival zijn meteen na het vorige festival in gang geschoten en dat zal je dit jaar opnieuw merken.

Voor zij die het Vijverfestival nog niet kennen, is hier een beschrijving door de ogen van onze organisatoren. “Het Vijverfestival is een gratis familiefestival op een fantastische locatie. Op zaterdagnamiddag is het ideaal voor ouders m

et jonge en iets minder jonge kinderen. Terwijl mama en papa smullen van lekkers op onze wereldmarkt en een drankje aan onze toog, vallen hun kinderen van de ene verbazing in de andere in het kinder- en tienerdorp.”

Kinder- en tienerdorp

dsc_0297“Daarin kunnen ze zich laten gaan op speeltuigen – schommels en zo meer – maar kunnen ze ook deelnemen aan fijne workshops. Gekke kapsels leren maken, henna-tattoos zetten of in klei iets boetseren: het kan er allemaal. Bovendien krijgen ze er geregeld het bezoek van de randanimatie die wij voor alle bezoekers voorzien. Levensechte dino’s, wandelende orkestjes of prehistorische zwijnen met hun hoeders. Je kan het zo gek niet bedenken of ze zijn er.”

Babybar

_mg_2205Wat het festival nog beter maakt voor ouders met heel jonge kinderen, is de babybar. “Die is afgeschermd voor het publiek en mama’s kunnen daar in alle rust borstvoeding geven aan hun kind. Ook eten opwarmen kan er probleemloos, net als pampers verversen. Wij waren het eerste festival in ons land die zo’n babybar had. Het is enorm fijn om te zien dat het concept intussen al is uitgewaaid naar heel wat andere festivals.”

Muziek

De ouders kunnen in de namiddag en ’s avonds – wanneer hun kroost bij de babysit is – ook genieten van muziek op de twee podia die het festival telt. “Op het Zuiden Zindert-podium openen we het festival met een kindergroep. De voorbije editie was dat bijvoorbeeld Radio Oorwoud. De opkomst maakte ons duidelijk dat het fijn is voor kleine bengels en hun mama en papa om samen naar een optreden te kijken en een dansje te doen.”

“Op datzelfde podium kunnen ze de rest van de dag terecht voor optredens van groepen die wereldmuziek brengen. Van reggae over ska tot hiphop en balkan: werkelijk alles komt aan bod. Nergens wordt zo hard gefeest als aan dat podium.”

Het hoofdpodium is dan weer voorbehouden voor bands die pop en rock spelen. “Het Vijverpodium is visueel het meest fantastische aan ons festival. Het ligt in de vijver, waardoor de festivalgangers op de groene helling staan en een uniek zicht hebben. Ze kunnen staan of zitten: zien zullen ze. Ook voor de groepen die er spelen, is het genieten. Zij zien boven zich het prachtige kasteel van Dilbeek en zien langs alle kanten mensen om hen heen staan.”

Vijverfestival-116“We gaan daar elk jaar voor een mix van bekende en beloftevolle groepen. Zo kan het dat een lokale band als Sea Peoples een kans krijgt, maar er later op de avond wel klasbakken als The Van Jets of Das Pop te zien zijn. En om af te sluiten is er telkens een geweldige dj. Vorig jaar was dat nog Faisal, die dit jaar verkozen is tot beste Belgische dj, maar dat kan even goed dj Bobby Ewing of Nadiem Shah zijn.”

Dorst?

_MG_2323Wat je zeker moet doen tijdens zo’n vermoeiende festivaldag, is voldoende drinken. “Voor de dorstigen hebben we onze gewone bars, waarin we de drankjes schenken die je verwacht op een festival. Ja, ook koude pinten. We serveren die bovendien in onze speciaal gemaakte Vijverfestivalbeker van 33cl, waar je 1 euro voor betaalt en die je daarna mee naar huis mag nemen. Door het unieke ontwerp kun je die heel eenvoudig stapelen en is bier halen voor je vrienden een makkie geworden.”

“Maar ook wie liever geen bier drinkt, hoeft niet te wanhopen. In de cocktailbar kun je elk jaar terecht voor de nodige cocktails, zowel met als zonder alcohol. Of een fruitsapje, ook dat kan.”

Honger?

_MG_2306Wie drinkt, moet natuurlijk ook eten. “We bieden heel wat keuze aan. Er is een klassiek frituur voor zij die het bij frietjes willen houden, maar op onze wereldmarkt vind je ook lekkers uit alle windstreken. Heel wat mensen komen er eten maken uit hun land van herkomst en bieden je dat graag aan. Een hele namiddag en avond smullen, daar tekenen wij op eender welk moment voor.”

Aandacht voor het milieu

Het Vijverfestival is een groen festival en heeft dan ook de nodige aandacht voor het milieu. “Zo doen we er alles aan om de afvalberg zo klein mogelijk te houden. Die herbruikbare bekers zijn daar het belangrijkste voorbeeld van. Op de wereldmarkt werken we dan weer met composteerbare borden en bestek. En de toiletten worden gespoeld met water uit de vijver. Het zijn maar enkele voorbeelden van hoeveel moeite we doen.”

Andersvaliden zijn welkom

De organisatoren maken het andersvaliden ook zo makkelijk mogelijk. “Een van onze bestuursleden zit in een rolstoel, dus met hem hebben we een goede ervaringsdeskundige. Hij zegt ons waar het nodig is om aanpassingen aan te brengen. Zo hebben we aan elk podium een rolstoelpodium, kunnen rolstoelgebruikers naar een groter toilet en zijn alle eetstandjes niet te hoog zodat ze kunnen zien wat er te eten valt.”

Ook vrijdag al feest

Maar het Vijverfestival, dat duurt natuurlijk twee dagen. “Op vrijdag houden we telkens al een lichtjes uitgedunde versie van de zaterdag. Zo zijn er dan alleen optredens op het Zuiden Zindert-podium en is er nog geen kinder- en tienerdorp. Je kunt er wel al iets eten en drinken en genieten van fijne optredens. De ideale start van een feestweekend.”

Veertiende editie in 2017

In 2017 is het festival al aan zijn veertiende editie toe. “Die vijftiende editie komt steeds dichterbij. In alle stilte zijn we dat natuurlijk ook al aan het voorbereiden. Maar de nadruk ligt natuurlijk vooral op de editie van 2017. Al onze werkgroepen zijn in actie geschoten en beloven opnieuw veel moois”, zegt woordvoerder Guy Stevens. “Maar we vragen onze festivalgangers ook om hun mening over het festival te geven. We willen dat het, naast het onze, ook hun festival is.”

Bekijk hier enkele van de beste foto’s die onze fotografen maakten op het Vijverfestival 2016.

Heb je opmerkingen over of ideeën voor het festival? Stuur dan gerust een mailtje naar info@vijverfestival.be.