Wist je dat… het Vijverfestival zijn steentje bijdraagt aan een betere wereld?

By 4 maart 2017Nieuws

Denken dat het Vijverfestival zomaar een gratis muziekfestival is, zou heel erg fout zijn. Op hun eigen manier dragen de organisatoren immers hun steentje bij aan een betere wereld. Hoe dan? Door rekening te houden met de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen.

Kinderen, jongeren en hun ouders worden op het festival actief gestimuleerd om letterlijk aan de slag te gaan met de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (de opvolgers van de Millenniumdoelstellingen) in de verschillende workshops, verspreid over het festivalterrein.

Stilzitten is niet aan de orde. De zorgvuldig geselecteerde groepen op het Zuiden Zindert-podium – waar wereldmuziek centraal staat – brengen iedereen aan het shaken, maar op hetzelfde moment ook aan het nadenken. Maar het gaat verder dan dat: op het hele festivalterrein worden de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen sterk benadrukt.

De Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen: wat?!

De Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals) van de Verenigde Naties zijn de doelstellingen die de wereld zich stelt richting 2030 om aan duurzame ontwikkeling te werken. De 17 hoofddoelstellingen en 169 subdoelstellingen vormen het belangrijkste internationaal duurzaamheidskader voor de komende 15 jaar.

01.01_SDG_small

Hoe gaan wij daar als festival mee aan de slag?

  • De bekers van het Vijverfestival werden zorgvuldig geselecteerd vanwege een waterarm productieproces.
  • De babybar maakt het ouders mogelijk om op een rustige manier hun kinderen te verzorgen en tegelijkertijd allebei van de muziek en al het lekkers op het festival te kunnen genieten.
  • In de cocktailbar en de wereldmarkt wordt uitsluitend met fairtrade-producten gewerkt, en waar mogelijk ook met lokale en seizoensproducten.
  • Voedseloverschotten worden niet weggegooid, maar gedoneerd aan organisaties die werken met mensen in armoede 
  • Het kinder- en tienerdorp staat in 2017 volledig in het teken van ‘goede gezondheid’.
  • Bij de selectie van de groepen houden we rekening met een goede verdeling man-vrouw op het podium.
  • Logistiek draait bijna volledig op duurzame energie: LED-lampen, zonnepanelen en hoogrendementsgeneratoren.
  • Het Vijverfestival is een gratis festival dat openstaat voor iedereen. Bovendien wordt er rekening gehouden met de meest kwestbare groepen in onze samenleving. Zo wordt er bijvoorbeeld voorzien in twee rolstoelpodia, de workshops zijn op maat van alle kinderen, vrijwilligers uit etnisch-culturele verenigingen krijgen de kans om hun steentje bij te dragen en veel meer.
  • De wc’s worden gespoeld met regenwater, er wordt strikt gesorteerd en wat kan wordt gerecycleerd…
  • Levenslang en levensbreed leren worden op een speelse manier bereikt via de keuze van workshops tijdens het kinder- en tienerdorp.
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”3″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”120″ thumbnail_height=”90″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]